Proxmox VE local-lvm Nasıl Silinir ve Oluşan Boş Disk Alanı local Alanına Nasıl Aktarılır

Proxmox VE standart kurulumda ön tanımlı olarak LVM-Thin kullanan local-lvm adında bir volüm oluşturmakta. Bu volüm neden olduğunu bilmiyorum ancak benim sistemimde sorun yarattı. Backup ve snaphot alma işlemlerini bu volümde yapmak istediğimde çok yavaş olduğunu ve işlem sırasında diğer tüm sanal makinelerin kilitlendiğini farkettim. 
 
Bu nedenle sanal makine kurulumlarımda local-lvm yerine local depolama alanını kullanmak istedim. Ön tanımlı olarak bu depolama alanı diskin kapasitesinin çok azına sahip. local-lvm depolama volümünü silerek boşalan alanı local alanına kaydırmak istedim. Bu işlemi şöyle yapıyoruz:

Öncelikle Verimerkezi'ne tıklıyoruz ve menüden Depolama sekmesine geçiyoruz. local-lvm üzerine tıklayıp yukarıdan Kaldır butonuna basıyoruz. Emin olmamakla beraber bu işlem volümü silmeyip sadece unmount ediyor olmalı. Bu işlemden sonra sunucu Shell sekmesine tıklayıp terminalden sırası ile şu komutları veriyoruz:
# lvremove /dev/pve/data
# lvresize -l +100%FREE /dev/pve/root
# resize2fs /dev/mapper/pve-root

Soldaki menüden local depolama alanına tıklayarak Özet sekmesine tıklayın. Disk alanı arttı ise işlem başarılı demektir..

Kaynaklar:


https://blog.jarmosz.uk/posts/removing-local-lvm-on-proxmox-5/

Labels:

Yorum Gönder

[blogger]

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.